•  
  •  

 

 

Новини
Приключи участието на учениците от ПГЗ “Христо Ботев” в проект “Практическо развитие на земеделието “ на Програма Еразъм+, осъществен в град Брага, Португалия. За успешния край на това невероятно приключение благодарим на нашите домакини от Braga Mob!

 

 


На 05.06. 2019г. в гр. Ямбол се проведе Парад на природните науки с открит демонстрационен  хепънинг „Докосни науката с нас”.

 

 ПГЗ "Христо Ботев" участва в мероприятието с демонстрация на определяне на рН на водата и почвата, разпознаване на семена от различни категории групи земеделски култури, представяне на хербарий от различни растения, наблюдение на растителна клетка с микроскоп - набор от микроскопски препарати.

 

Представители на Гимназията бяха ученици от специалност "Агроекология", г-жа Поля Атанасова - учител по Биология и г-н Неделчо Василев - учител по Агроекология и Растениевъдство.

 

 


Ученик от ПГЗ „Христо Ботев “ Ямбол  - най-добър в състезанието „Млад фермер“

 

Заслужено Първо място в състезанието „Млад фермер“, регион Южна България, модул „Животновъдство“, раздел „Хигиена на млекодобива“, спечели Стойчо Йорданов Костов -ученик от 12а клас на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ в гр. Ямбол.

 

Той победи, благодарение на свето сериозно отношение, трудолюбие и спортсменски дух. С неговата победа се гордеят  учителите му, съученици,  близки и приятели. Вярваме, че Стойчо ще се представи достойно и в предстоящото Национално състезание „Млад фермер“ в Добрич този месец.

 


Заслужено 1 място за Стойчо Йорданов Костов и на финала на състезанието "Млад фермер" - национален етап, в модул""Животновъдство", раздел" Хигиена на млекодобива" в гр. Добрич.

 

Той стигна до тук, благодарение на отличната професионална подготовка, която получи от своите учители. Горди сме, не само от неговата победа, но и от факта, че той е избрал именно ПГЗ"Хр. Ботев" гр. Ямбол, за своята успешна професионална реализация.

 

Желаем му от сърце здраве, лично щастие, достойно представяне в предстоящите матури и наесен да бъде студент.


С уважение и поздрав към Стойчо : Педагогическия колектив на ПГЗ"Хр. Ботев" гр. Ямбол

 

 

 


ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ПГЗ - УЧЕБНА 2018/2019г.

 

ПГЗ „Христо Ботев“ - Ямбол дава възможност за богата и разнообразна извънкласна дейност, която създава благоприятна културна среда, прави училището желана територия за учениците, запълва свободното им време с полезни дейности, предпазва ги  от рискове, дава възможност за ранна превенция срещу негативните прояви и послания. 

 

Свободното време на учениците през Втори учебен срок на 2018/2019г. е осмислено чрез включването им във формирани групи по интереси както следва:

 

 

 

КЛУБ/ГРУПА

 

НАПРАВЛЕНИЕ

 

ПОДОБЛАСТ

 

РЪКОВО-ДИТЕЛ

 

 

1

Клуб"Млад агроеколог"

Екологично образование и здравословен начин на живот

Екология

инж. Силвия Янчева

 

2

Клуб "Прозорец към дигиталния свят"

Дигитална креативност

Дигитални умения

Инж.Станка Христова

 

3

Клуб "Забавна математика"

Математика

Приложна математика

Надежда Христова

 

4

Клуб "Млад механизатор"

Технологии

Техника и технологии

Желязко Въртигоров

 

5

Клуб "Български фолклор"

Изкуства и култура

Приложни изкуства

Мими Караколева

 


Участието на ПГЗ "Христо Ботев" в международния маскараден фестивал "Кукерландия" 2019 – Ямбол.

 

 


Кампания за  училищна превенция на употребата на алкохол и други психоактивни вещества 2019

 

За поредна година Превантивно информационния център към Община Ямбол проведе кампания за училищна превенция на употребата на алкохол и други психоактивни вещества. Учениците от 9а и 9б клас на ПГЗ "Христо Ботев" - гр. Ямбол се включиха с интерес и желание в нея.

 


Ден на розовата фланелка в ПГЗ

 

За поредна година в ПГЗ „Христо Ботев “ Ямбол бе отбелязан денят на розовата фланелка  като част от превенцията на училищния тормоз. Ученическият парламент  осъществи инициативата „Не на тормоза в училище“ като изготви информационни материали и раздаде розови символи на всички ученици, учители и служители в ПГЗ.

 

 


И тази година учениците и учителите от Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев”  отпразнуваха професионалния празник на училището – Трифон Зарезан – празник на лозaрите и виното. Рано сутринта на училищния лозов масив те пресъздадоха ритуала зарязване. Директорът на ПГЗ „Христо Ботев” инж. Тодор Тодоров символично заряза лозата, от лозовите пръчки направи обръч, който сложи на главата на тазгодишния Цар на лозето – Стойчо Костов от 12 „А” клас. На него се пада отговорността през цялата година да се грижи за лозето, така че то на есен да даде добър добив. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q2ZCHRpAybY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR16WMl-X-SOwRaYxWyA8J01EoOjtY0Pszh4b4jg7IaS_rx1OSBFNWjrgUQ

 

http://yambolnews.net/obshtina-yambol/item/32710-gimnaziyata-po-zemedelie-otbelyaza-trifon-zarezan-s-ritualno-zaryazvane?fbclid=IwAR1AKGvVyCfPKmCGFlcBJOa6dG612IEjG7vyQVEG1emgpo4GQCC2pE-gEr0

 

 


На 07.02.2019г. в ПГЗ "Христо Ботев" се проведе училищния кръг на националното състезание "Млад фермер". Участниците се състаеаваха в няколко направления - животновъдство, растениевъдство, решаване на листовки и майсторско управление на земеделска техника. Най-добрите ще представят Гимназията на Регионалния кръг на състезанието през м. март. Нека им пожелаем успех.

 

 


Отбелязване на Световния ден в памет на жертвите от ПТП в ПГЗ „Христо Ботев“ - Ямбол

 

С поредица от мероприятия Професионална гимназия по земеделие  отбеляза  Световния ден в памет на жертвите от ПТП, който се провежда всяка година в предпоследната неделя на м.ноември:

 

В Час на класа на 19.11.2018г. учители и ученици разговаряха за  действията си  като участници в пътното движение. Под ръководството на учителите по ИТ ученици от 8-ми, 9-ти и 10ти клас изработиха презентация, представена пред училищната общност в заседателната зала на ПГЗ, както и  и постери,  посветени на събитието, които поставиха на видно място в централното фоайе на училището. По големите ученици от 11-ти и 12-ти клас, придобили свидетелства за управление на МПС или такива, които все още се обучават и им предстои изпит пред КАТ  участваха в  състезание по майсторско управление на лек автомобил  с изпълнение на 5 елемента на учебния полигон на Гимназията. Успоредно с това се проведе и състезание по бързо и безпогрешно решаване на листовки. В тази категория се състезаваха  ученици, които се обучават в ПГЗ за придобиване на свидетелство за управление на автомобил – Категория В.

 


„Прочети и се събуди!” 


Това бе мотото на акцията, която членовете на Ученическия парламент в ПГЗ „Христо Ботев” реализираха днес. Тя бе посветена на 1-ви ноември - Ден на народните будители. 
Със съдействието на г-жа Караколева,учител по Български език и литература, те подбраха популярни цитати от творби на възрожденски автори, крилати фрази и мисли на будителите, които достигнаха до всеки ученик, учител и служител на гимназията на лотариен принцип.


„Не се гаси туй, що не гасне!”, „Пази, Боже, сляпо да прогледа!”, „Дела трябват, а не думи”, „Струвай добро, да намериш добро”, на Вазов, Алеко, Левски и Петър Берон са само част от поучителните и мъдри думи, които учениците си припомниха. Междувременно в централното фоайе на гимназията учениците от 12-ти клас поставиха постер с портрети и информация за народните будители. Инициативата им бе подкрепена от инж. Райкова–учител по професионална подготовка и г-жа Радоева-учител по история – истински будители на народната свяст!

 

 


Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ гр.Ямбол, училището, което подготвя висококвалифицирани кадри за развитието на модерното земеделие, изпраща още една динамична и успешна учебна година. Резултатите от учебно-възпитателната дейност са по-високи в сравнение с миналата година, възпитаниците на училището завоюваха престиж за гимназията в редица национални състезания.

 


 

Атрактивни състезания и демонстрации в Деня на отворените врати в ПГЗ „Христо Ботев” Ямбол

 

pictДа завършиш средно образование с професионална квалификация и търсена на пазара на труда специалност, плюс това и с шофьорска книжка! Това безспорно е отлична комбинация и тя е налице за всички завършващи зрелостници в ПГ по земеделие „Христо Ботев” Ямбол.

 

Демонстрация на наученото, придобитото като специалност, професионална квалификация и майсторско управление на автомобил и земеделска техника по традиция бе представена от учениците на училището в навечерието на патронния празник на училището – 2 юни. Прочетете повече ТУК

 


 

Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ гр.Ямбол организира традиционните състезания по майсторско управление на автомобил и земеделска техника в световния ден на предизвикателството 31.05.2017г.


Празнично приветствие на Директора на ПГЗ "Христо Ботев"

 

тодоров

Уважаеми колеги, скъпи ученици
Днес, на 24 ти май словото на светите първоучители ни кара да си припомним, че „и ний сме дали нещо на света“. Това, с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от хилядолетие.

 

Днес е денят, в който всеки българин ясно осъзнава, че е горд потомък на нация, положила основите на европейската цивилизация. 24-ти май е символ на достойнство, на традиция и духовност. Прочетете повече ТУК

 


Снимка

Благовест Димчев Стоянов от 12 "а" клас е първият носител на „Ботевска награда” в Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол. Тя ще бъде връчвана всяка година на зрелостник с най-висок успех, с отговорно поведение към извънучилищните дейности в гимназията, както и за високи достижения в обучението в съответната специалност. Прочетете повече ТУК , а видеоматериал от награждаването вижте ТУК 


 


Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев“ изпрати своите абитуриенти от Випуск 2017 година. 65 са зрелостниците, които завършват специалността „Механизация на селското стопанство“.


Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол изпрати днес своите зрелостници. Всички тези млади хора излизат от училището със специалност, която е една от най-търсените в момента: "Механизация на селското стопанство". Много от тях вече имат предложения за работа веднага след зрелостните изпити. Други ще продължат образованието си във висши учебни заведения.
Един от тях обаче днес получи специалната "Ботевска награда" за високи достижения в обучението и висок успех – това е Благовест Димчев Стоянов от 12 "а" клас. Прочетете повече ТУК


Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев“ в успешно партньорство с агробизнеса.Представителите на аграрния бизнес търсят все по-широко партньорство с ПГ по земеделие в града Ямбол. От години възпитаниците на ПГЗ „Христо Ботев“ провеждат производствена практика в масивите на земеделски производители от региона. Така агробизнесът може да разчита на по-добре подготвени кадри за отрасъла.


Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев“ в Ямбол отбеляза с празничен ритуал Трифон Зарезан - Деня на лозарите. Това е традиция в учебното заведение, което подготвя специалисти за работа във всички сфери на земеделието.

 

И още ... - ВИДЕО е СНИМКИ от празника на 14.02.2017 година в ПГЗ "Христо Ботев" гр.Ямбол.


Излезе първият брой на ЕЛЕКТРОННИЯ ВЕСТНИК вестник на ПГЗ "Христо Ботев" гр.Ямбол - ТУК


ПРОТОКОЛ №1 от заседание на Обществения съвет към ПГЗ „Христо Ботев”– Ямбол за избор на председател на обществения съвет.

ПОКАНА за провеждане на първо заседание на Обществения съвет към ПГЗ „Христо Ботев”– Ямбол. Заседанието ще се проведе на 21.12.2016 г. от 17.30 часа в учителската стая на ПГЗ „Христо Ботев”.

ПОКАНА за свикване на събрание на родителите за избор на 3-ма родители за членове на Обществения съвет към ПГЗ „Христо Ботев”– Ямбол. Събранието ще се проведе на 30.11.2016 г. от 17.00 часа в ПГЗ „Христо Ботев”.


По повод световния ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година се чества на 20-ти ноември, в Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ – гр. Ямбол бяха  организирани редица мероприятия:
- На 17.11.2016г. бе открита изложба с карикатури и кратък текст към тях,  посветена на събитието.
- На 18.11.2016г. в извънреден Час на класа, посветен на събитието в централното фоайе на училището на учениците бе показана презентация, свързана с темата, както и филм, предоставен от учебния кабинет по безопасност на движението в училището, илюстриращи причините и следствията от неразумните действия на пътя, както от страна на шофьорите, така и от страна на пешеходците.
- На 21.11.2016г. /понеделник/ от  12:30 часа на учебния полигон на гимназията се проведе състезание и демонстрация по майсторско управление на автомобил от ученици на ПГ по земеделие.

На събитието  бяха поканени и  присъстваха и ученици от основните училища. Мероприятието започна с лекция по безопасност на движението, изнесена от г-н Илиан Бонев – инструктор в гимназията. Той запозна малките ученици не само с правилата за движение, но и с тези за безопасно ползване на пътни превозни средства, нуждата от ползване на колани, правилното качване и слизане от автомобил и автобус и др.