ПОРЕДНА УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИЛА МОБИЛНОСТ ПО "ЕРАЗЪМ+"

Вчера в късния следобед към България отпътува представителната група ученици, участници по проект "Еразъм+" в град Ронда, Испания. Те пристигнаха благополучно в България и всеки момент ги очакваме в училище. Радаме се, че мисията им приключи успешно, връщат се здрави и заредени и са поредната успешна група, представила гимназията ни в страни от Европейския съюз.

                       


Последна културна почивка след ежедневния труд

Последното събитие от предвидената културна програма - посещение на една от най-големите забележителности и символи на Ронда - мостът Пуенте Нуево. Наречен е "Новият мост", тъй като е изграден през XVIII век. Висок е около 130 м и от него се откриват зашеметяващи гледки.

                                    


Заслужена почивка и запознаване със забележителностите на Малага

След първата работна седмица, нашите ученици се насладиха на заслужена разходка в слънчева Малага. Те имаха възможността да разгледат родната къща и постамента на Пикасо, римския стадион, катедралата - символ на града, обединила ренесансов и готически стил, паметници на исторически личности и събития и дори сградата, в която има жилище известната холивудска звезда Антонио Бандерас. С историята и културата на град Малага-център на провинция Малага в областта Андалусия ни запозна нашият екскурзовод Педро. Научихме много любопитни факти и се насладихме на андалуското слънце и ласкавия бриз на Средиземно море.

                                       


Изпълнение на културната част от програмата по Еразъм+

Обиколка в арената за корида в Ронда - Plaza de Toros de Ronda.

Освен многото полезни знания и опит, които натрупаха по време на работата, учениците от ПГЗ „Христо Ботев“ успяха да се докоснат до културата и историята на Испания. Град Ронда, който се намира в областта Андалусия, е известен с най-старата арена за бикове в Испания - Plaza de Toros. Построена през далечната 1785 г., тя е символ на бикоборството. Учениците успяха да разгледат всички зали на арената, да се пренесат в старинна Испания и да усетят духа на страната на страстното фламенко и гордите тореадори.

                                   


Новини от Испания.... 18.03.2024 

Вече цяла седица в град Ронда, Испания кипи трескава работа. След първата среща с техните работодатели, учениците от ПГЗ „Христо Ботев“, участници по проект от „Еразъм+“ в гр. Ронда, Испания, бяха извозени до работните им места. Те бяха разпределени в няколко земеделски фирми и бяха ангажирани с разнообразни селскостопански дейности. Част от тях поеха грижата за лозови насаждения - почистване на плевели, прикрепяне на лозите към поддържащи телове, подрязване, засаждане на нови растения, торене и др. Други се заеха с поддържането на маслиновите дръвчета в стопанството, където плевиха, подрязваха клоните и почистваха от тях терена. Трети помаха в брането, сортирането и подготовката за пазара на зеленчуци. Трима ученици имаха възможността да участват в процесите на производство на зехтин в местна преработвателна фабрика. Бяха им раздадени работни облекла и те участваха с желание при подготовката на машините, бутилирането на зехтина, етикетирането и пакетирането на готовия продукт. След преминаване на първоначалното вълнение, те вече са приети като част от работните екипи на земеделските стопанства и фабриката за зехтин, а работодателите изразяват задоволство от тяхната работа и старание.

                               

 


 Новини от град Ронда, Испания11.03.2024.

Учениците, участници в мобилност по "Еразъм+" вече са по работните места. В малкото свободно време преди това се проведе организирана среща среща с екипа на партньорската организация Intern Xperience в Centro integral de vino. След това бе посетена винарна Doña Felisa., която се намира в околностите на град Ронда. Учениците се запознаха с отглеждане на типични сортове грозде по екологичен начин с устойчива на климата и почвата американска подложка. Бе презентиран и процеса на обработка на грозде, производството на вино и промотирането на готовия продукт.

                                         


ЗАПОЧВА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ПОРЕДНАТА МОБИЛНОСТ ПО "ЕРАЗЪМ+"

С трепет и гордост изпратихме поредната група ученици, участници в "Еразъм+", този път за Ронда, Испания. Желаем им леки и спокойни полети, здраве и усмивки! Очакваме да представят достойно гимназията ни!

                                                                                    


ЗАПОЧНАХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЕРАЗЪМ+ ЗА УЧЕБНАТА 2023-2024 ГОДИНА

В периода 29.10.2023 – 05.10.2023 г. се проведе мобилност на учители по Еразъм+ в Малага, област Андалусия, Испания. В обмяната на опит бяха предвидени множество семинари:

  • Дигитализацията на селското стопанство в Испания, където се засегнаха темите за технологична трансформация, цели и действия за цифровизация; държавен план за действие за дигитализация на хранително-вкусовия сектор и селската среда; свързани изследователски проекти; земеделско обучение в Испания; ползите от новите технологии в образованието и селското стопанство; потапяща технология и  дронове.
  • ИКТ инструменти с обсъждане на проблемите относно използване на ИКТ като комуникационна система; работа в мрежа; методи на съвместна работа, дигитални инструменти за съвместна работа; методологии за сътрудничество и работа в мрежата;защита на съдържанието. Засегната бе и темата за авторското право и лицензиране.
  • Геймификация на съдържанието. Използване на инструменти за създаване на интерактивност – обсъдиха се темите за геймификация и за подобряване на взаимодействията в класната стая и укрепване на съдържанието; използване на геймификация за целите на създаване и оценка на съдържание; стратегии, съвети и приложения за геймификация; приложения за създаване на VR обучение; използване на различни инструменти, които ще ни помогнат да геймифицираме учебното съдържание и оценката на придобитите знания, създавайки интерактивно и групово преживяване за учениците, което ще подобри тяхното представяне, внимание и техните резултати.

- Създаване на съдържание и социални медии, където се разгледаха теми за създаване на видео справки и уроци; използване на софтуер за видео и аудио запис и монтаж; създаване на съдържание за социални медии; използването на социални медии и възможности за свързване и взаимодействие с учениците.

- Виртуална реалност и добавена реалност за образование и селско стопанство с разглеждане и обсъждане на темите за разбиране на концепциите, термините и функционирането на тези завладяващи технологии; нови възможности, предоставени от използването на VR/AR технологии; използване на завладяващи технологии в класната стая; ползите от виртуалната реалност за обучение; организиране на шоурум за виртуална реалност и добавена реалност; тестване на различни завладяващи преживявания.

По време на всички семинари участниците от ПГЗ „Христо Ботев“ имаха възможност да споделят опита си по всяка една тема.

Заедно с натоварената работна програма домакините бяха предвидили и богата културно-развлекателна програма. Организирано с екскурзовод колегите се запознаха с историята, традициите и културните забележителности на град Малага – градът, който заради  историята  и съвременния си статут на голям туристически център обединява духа на Изтока и Запада, предлагайки на посетителите разнообразни места за посещение и феерия от цветове и архитектурни решения. В град Кадис бе другата организирана среща на колегите от ПГЗ „Христо Ботев“, което допълни впечатленията от многоликата Испания. Градът е наследник на древния Гадес. Той е най-старият съществуващ град в Западна Европа. В края на 16 век измества Севиля като главно пристанище на корабите към и от Западните Индии. В Кадис бяха посетени множество забележителности, които говорят за славното минало на града, включително катедрала от 18 век, театри, дворци, църкви.

 В края на мобилността се проведе прощална среща, на която на участващите официално бяха връчени сертификати.

 

Дейностите  по проект „Еразъм+ продължават. Предстои мобилност на ученическа група в град Рона.