•  
  •  

 

 

ЗАПОЧНАХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЕРАЗЪМ+ ЗА УЧЕБНАТА 2023-2024 ГОДИНА

В периода 29.10.2023 – 05.10.2023 г. се проведе мобилност на учители по Еразъм+ в Малага, област Андалусия, Испания. В обмяната на опит бяха предвидени множество семинари:

  • Дигитализацията на селското стопанство в Испания, където се засегнаха темите за технологична трансформация, цели и действия за цифровизация; държавен план за действие за дигитализация на хранително-вкусовия сектор и селската среда; свързани изследователски проекти; земеделско обучение в Испания; ползите от новите технологии в образованието и селското стопанство; потапяща технология и  дронове.
  • ИКТ инструменти с обсъждане на проблемите относно използване на ИКТ като комуникационна система; работа в мрежа; методи на съвместна работа, дигитални инструменти за съвместна работа; методологии за сътрудничество и работа в мрежата;защита на съдържанието. Засегната бе и темата за авторското право и лицензиране.
  • Геймификация на съдържанието. Използване на инструменти за създаване на интерактивност – обсъдиха се темите за геймификация и за подобряване на взаимодействията в класната стая и укрепване на съдържанието; използване на геймификация за целите на създаване и оценка на съдържание; стратегии, съвети и приложения за геймификация; приложения за създаване на VR обучение; използване на различни инструменти, които ще ни помогнат да геймифицираме учебното съдържание и оценката на придобитите знания, създавайки интерактивно и групово преживяване за учениците, което ще подобри тяхното представяне, внимание и техните резултати.

- Създаване на съдържание и социални медии, където се разгледаха теми за създаване на видео справки и уроци; използване на софтуер за видео и аудио запис и монтаж; създаване на съдържание за социални медии; използването на социални медии и възможности за свързване и взаимодействие с учениците.

- Виртуална реалност и добавена реалност за образование и селско стопанство с разглеждане и обсъждане на темите за разбиране на концепциите, термините и функционирането на тези завладяващи технологии; нови възможности, предоставени от използването на VR/AR технологии; използване на завладяващи технологии в класната стая; ползите от виртуалната реалност за обучение; организиране на шоурум за виртуална реалност и добавена реалност; тестване на различни завладяващи преживявания.

По време на всички семинари участниците от ПГЗ „Христо Ботев“ имаха възможност да споделят опита си по всяка една тема.

Заедно с натоварената работна програма домакините бяха предвидили и богата културно-развлекателна програма. Организирано с екскурзовод колегите се запознаха с историята, традициите и културните забележителности на град Малага – градът, който заради  историята  и съвременния си статут на голям туристически център обединява духа на Изтока и Запада, предлагайки на посетителите разнообразни места за посещение и феерия от цветове и архитектурни решения. В град Кадис бе другата организирана среща на колегите от ПГЗ „Христо Ботев“, което допълни впечатленията от многоликата Испания. Градът е наследник на древния Гадес. Той е най-старият съществуващ град в Западна Европа. В края на 16 век измества Севиля като главно пристанище на корабите към и от Западните Индии. В Кадис бяха посетени множество забележителности, които говорят за славното минало на града, включително катедрала от 18 век, театри, дворци, църкви.

 В края на мобилността се проведе прощална среща, на която на участващите официално бяха връчени сертификати.

 

Дейностите  по проект „Еразъм+ продължават. Предстои мобилност на ученическа група в град Рона.